Friday, 7 January 2011

Anis dah skolah...

Baru seminggu msk tahun baru, mcm2 dah berlaku. yang paling best, Anis dah mula bersekolah (tadika jer)... br 5 thn... thn dpn nak mskkan dia ke pra-sekolah kerajaan lah.

Bila anak dah start sekolah, rutin mamanya pun kene awal ler dr biasa. Kalau seblom ni, bgn pkl 6.15 pun takper... bersiap kejap aje. Skrg nak kene siap mandi seblum pkl 6. Maklumlah nak kejutkan bdk umur 5 thn utk mandi pepagi ni memrlukan masa jgk... blm lg kalau hari yg dia buat pe'el... 3 hari pertama sekolah, bkn Anis yg jd org pertama mandi... tapi si adik. 5.45 dia dah bangun, minum susu... lps tu sibuk nak mandi.

Sekolah msk 7.30... tp 6.45 Anis dah smpai skolah (maklumlah mama dia kene punc-card seblm 7.15, anak kene le berkorban gi skolah awal). Sementara nak kelas, Anis ngaji dl (alhamdulillah skrg dah Iqra 3 - start ngaji bln 8 thn lps).

Stakat ni dia takde komlen apa2 yg negatif, atau tak nak gi skolah.

Cuma yang sedihnya, habis satu badan keluar ruam (sampai berdarah kene garu dek Anis, dah bawak gi klinik)... maybe kat kelas tu panas tak ckp kipas... ringan je mulut ni nak mintak cikgu extra kipas... tp takut cikgu kata mak dia plak ngada2 ...

Perubahan positif setakat seminggu skolah - Anis lebih berselera makan ... tido petang sbb penat , malam wajib msk bilik sebelum 10.30 (selalunya dok chit-chat dgn Aina smpai kena sound byk kali... br le senyap dan zzz)

4 comments:

ishamizu said...

Good girl, Anis! Iqra pon dh smpi Iqra 3 ye..Zahin alif ba ta pun tk lps lg. huhu..

Nway, keep it up, girl!:)

syazyatie said...

takpe kak gee, biar org ckp maknye ngada2 demi kepentingan anak.bahaya kalau ruam jadi teruk nanti. :)
-emak yg demanding jugak-

p/s salam perkenalan.follow sejak dr fotopages dedulu ;0)

dilaOHdila said...

wah kakak anis dah skolah erk. mesti sronok dpt jumpa kwn2 kan....
Gee,
sehat ke. lama tak update blog ni mesti mama anis busy nih

Puan Gee said...

izu ~ nak kene blaja dgn tok guru jgk... kalau dgn kita tak nak bukak mulut pun..
syazyatie ~ hi... slm perkenalan. thanks
dial ~ kami sihat... mmg bz yg amat skrg ni