Monday, 24 August 2009

Puasa, dapur dan semut

Hari ni masuk hari ketiga puasa, dah dua hari jugak melepas gian di pasar ramadan. kitorang pegi kejap ajer... tengok, beli dan blah. Tak berani nak lama2 kat tempat sesak cenggitu. Kesian kat kanak2 ribena yg dua orang tu lah. Siap beli lauk utk sahur skali (kes malas nak masak le ni).

Ingatkan nak merasa berpuasa kat kampung, tp ada halangan le plak ... nak balik pun kampung halamanku tu bukannya dekat. Kalau drive nak 12 jam jugak. Sama lama dengan naik flight KL-London. Nak naik flight pun tak berbaloi jugak, sebab nak kene transit kat KL dl. Harap2 sempat le merasa berpuasa kat kampung sebelum raya nanti.


**************************************

Tiap-tiap pagi Aina akan bangun waktu sahur... elok aje aku hidangkan nasi, dia bangun nak join sama. Sambil mama dgn papa bersahur, Aina pun makan sama. nasib baik Anis tak bangun sama, haru jadinya kalau dua-dua bangun.

**************************************

Rumah kami ni plak, memang banyak semut. Kalau ada makanan tumpah, mesti kene bersihkan segera, kalau tak... boleh tengok le barisan askar semut. Yg kecik2 tu... sekarang dah ada semut besar plak. Kalau tak 'sembur' cepat2 ada aja tanda merah kat badan anak2 daraku itu.

Hari ni aku dah tak tahan tengok barisan askar semut yg banyak kat dapur, angkut semua brg yg kat dapur dan basuh lantai. mop yer, basuh.


Lantai dapur dah bersih...
Anis dengan Aina siap boleh posing lagi kat dapur...

5 comments:

Suzana Abd Manan said...

Samalah gee, rumah akak pun banyak semut, macam2 saiz...geram betul.Puas juga akak sembur2...tapi dia datang lagi.

*Selamat berpuasa buat gee n family

luthfil07 said...

Selamat berpuasa Gee!! Raya nanti kalo turun ke sini dtg le umah lagi ye? --->> hehehe...awalnya le plak menjemput...

Abah Along said...

ala...comenya aina&anis cucu atok tu.....hahaha atoq pun dah lama tak menjengok kome...rupanya dah main blog le pulak......

Gee....hari ini masak apa....beli lagi ke...hahahaha ala tu kan jimat .... kalau masak pun kekadang lebih mahal dan banyak masa habis......

Raya ni balik kampong sendiri atau suami?.....abah balik Kedah kg org umah.....Abah la ni sebok sikit dan internet lembab sangat....jadi jadi malas nak update.....

ok le bye...kirim salam sama cucu dua org tu...Selamat Berpuasa dan hari raya......

drp AbahAlong@Bidor

☆ lieya latif ☆ said...

tu ar...kalo ckp pasal semut ni mmg geram...tapi nak buat camne....makhluk tuhan jugak....hihihihih

wah rajin tul anak dare ni bgn sahur gak...same cam mia gak laaa..selalu sibuk bangun kul 5 pagi tu....tapi bukan nak makan sape...sibuk nak tgk tv cite katun...

日月神教-任我行 said...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,聊天室