Friday, 8 August 2008

Outing

Salam
Dah beberapa hari mendung, tiba2 hari ni panas plak. Apa lagi...ambik peluang jenjalan la dgn Anis. Destinasinya - market kat city centre ;)

Gi cari ikan mackarel utk buat kuah laksam nanti sbb dah ada orang offer daun kesum bolehlah buat ulamnya. Kalau dah ke market mesti nak menyinggah kat Asian Food stall... kebetulan kicap pun dah abih...nak kene cari stok barulah. Dok intai2 apa nak dibeli kat situ, nampak la plak si jantung pisang ... trs sambar seketul. dah lama hubby nak makan kerabu jantung boleh la try buat nanti. Alang2 dah beli tu, borong skali bawang merah (kat UK ni bwg merah mahal so masak pakai bawang besar ajer), kacang panjang, daun pisang, daun pegaga, petai, kicap dan indomee.

Hasil borongan di stall mek Siam

Kalau nak buat kerabu, mestilah nak kene beli ikan. Borong skali mackarel, salmon (nak bakar dan makan dgn asam kicap) & sotong. Sesekali kene tukar seleralah...asyik makan ayaaaam ajer... nanti badan pun jadi rupa ayam daging ;(

So petang ni dengan rajinnya... jadilah kerabu jantung pisang. Bila tengok kerabu ni terkenang plak zaman kekanak riang dulu... my brother yg duduk hostel kalau tiap kali dia outing atau balik rumah mesti nak mintak mak buat kerabu nie.

Percubaan pertama - Kerabu Jantung

2 comments:

farah amoi said...

best nye
mintak skit

MakSu said...

kalau dekat bleh jugok pass sepiring ;)