Tuesday, 30 September 2008

Kami akan pulang

Assalamualaikum wbt
Hari ni kami kat sini dah menyambu idilfitri...mcm biasalah UK selalu beraya awal sehari dr M'sia... persiapan utk raya tak diberi keutamaan thn nie... persiapan lbh kepada untuk berangkat pulang ke tanahair.

We are leaving this foreign place in few days.

Alhamdulillah segala barang dah selamat di'clear' dari rumah nie semalam... slps berminggu2 kerja2 membungkus & memasukkan ke kotak...huh..penatnya ... kalau ada tukang urut ni best jugak buat servis satu badan ;) ....

Rumah dah kosong, Anis siap boleh main bola lagi...dan kesian plak dia dah ke'boring'an sbb takde entertainment dah...sabar lah Anis...

Of cause there are lots of 'pahit manis' sepanjang berada kat sini.

Few things that I cannot forget during our stay in UK

1- Our arrival date - 11/10/2004 seminggu sebelum umat Islam mula berpuasa - sampai kat Heathrow pepagi buta...ambik bas ke Coventry dan dijemput oleh seseorang yg tak pernah dikenali... bawak balik ke rumah dia (lps tu kami plak dok rmh tu)... menumpang kat rumah orang selama sebulan seblom dpt msk rmh sendiri.

2 - I was pregnant - got the good news just after celebrated our 3rd anniversary.... and both of us kene 'chicken pox' plak masa tu - Sedih jugak bila tak dpt celebrate saat2 gembira tu masa tu... Kene tunggu sampai dua2 dah sihat baru le blh celebrate .

3 - We were kicked out from our house during my 3rd months pregnancies. Tuan rumah bg short notice dan suruh pindah segera. Alasan - anak dia nak duduk. Lepas dah dapat cari rumah lain, dia merayu plak tak payah pindah. Tapi kami tetap pindah sebab 'Hati Ini Sudah Dilukai' cewah... mentang2 kita ni org asing, senang2 je nak halau kita dr rumah dia. huh..tak hingin nak duduk situ lagi daaaa...

4 - Kelahiran Anis - 29/5/2006 - tanpa sebarang pengalaman bersalin dan menjaga anak ... kami berjaya melaksanakan ujian ini bersama. Just me and my hubby. Thank you dear.... Seminggu sebelum due tue dah tak bg hubby gi school, takut tetiba sakit nak bersalin plak ( selalu tgk kat tv kan, bila org tu nak bersalin jer trs kene lari gi spital) Setiap kali teringat saat mengandung, bersalin dan berpantang ni I just rasa nak nangis. Cannot express my feeling anymore.

5 - Dua kali kene saman dgn police dan kereta kene tarik gi balai. Sekali sbb takde insuran, yang skali lagi tu sbb ada lesen L tp takde senior driver kat seblah. Kalau dah kene saman tu tak bleh buat aper ler...balik naik bus la jawabnya. Sediakan duit utk bayar saman (setiap kesalahan denda £60 takde diskaun tau!!) jangan harap nak mintak kurang ... mengaku salah jelah bila masuk court dan point lesen dah kene potong. Sampai sekarang rasa fobia kene tahan dgn polis tu ada lagi...

6 - Our jalan2 makan angin trip... dapat pusing2 tgk tempat orang... sempat ler cover England, Wales & Scotland ... dan menyeberang English Channel ke France, Italy, Belgium & Holland. Tempat yang paling menambat di hati ... Snowdonia kat Wales... dan Scotland. Kalau ada banyak masa ( dan duit ) nak le jugak jejak pergunungan di Swiss, Spain dan bandar terapung Venice dll. InsyaAllah ada rezeki masa depan sapa tau ...

7 - Two weddings , two funerals & new family members.
The lost of my grandmom n aunt. My grandmom dah sakit lama seblom kami dtg UK. Dah beberapa kali kene serangan stroke. My aunt (in law) plak...tetiba jer diberitahu meninggal sbb breastcancer (stage 4). Terkezut la jugak bila dpt berita ni. Orangnya masih muda dan anak br tiga. Allah lebih menyayangi mereka. Al-Fatihah moga roh mereka ditempatkan di kalangan hambaNya yang solehah.

Yang kawin plak... adik lelaki aku dan yg terbaru abang kpd hubby. Bau nasi minyak dari jauh ajer.... Jugak dapat anak buah berderet (Anis la taikonya)...hihi...

8 - Kerja2 sampingan - mengisi masa lapang & cari duit saku... most Malaysians student yg ddk kat UK ni jadi part-time cleaner & newspaper distributor (seminggu sekali jer). Aku pun sempat lah jd tukang hantar paper dari rumah ke rumah selama dekat setahun (brenti bila ngandungkan Anis). Pengalaman yang tak blh lupa tu , bila kita mskkan je paper tu dlm postbox... terus kene terkam dek anjing yg kat dalam rumah. Walaupun, jadi mana2 rmh yg ada anjing tu mmg kene black-listed lah ;)

Keje yg paling femes di kalangan students sini jd cleaner lah. Ada yg panggil 'floor engineer' kenkonon nak bg sedap dgrlah tu. Tapi aku lbh suka ckp jd cleaner ajer (atau cleaning assistance). Keje ni plg lama aku buat, sebulan aje lps sampai ...trs dpt keje... breti sekejap masa kandungan msk 7 bln (siap dapat maternity leave lagi...) dan sambung bali keje lps Annis dah umur tiga bulan (tu pun gi keje sbb dah ambik maternity leave.) . Lps tiga bulan trs brenti...kat situlah aku blajar betul2 cara nak vacume, mop lantai, nak guna bahan pencuci dgn cara btol etc... siap ada sijil gi kursus lagi...

I'm gonna missed a lot of things

1 - My lepak time at home - 24/7 with Anis... huhu..lps ni Anis dah nak kene hntr sekolah lah...

2 - My weekly schedule - carbooting - rasanya beberapa ajer missed ...kalau tak sbb carboot tu tutup, mesti sebab gi makan angin atau kesihatan tak mengizinkan (especially masa pantang lah) habis pantang jer trs usung anak kecik gi carboot. Kalau gi jenjalan pun sempat lg singgah mana2 carboot on the way tu. Obsess btol !!!

3 - Yang pastinya akan dirindui mestilah cik salji yang putih bersih tu... I love watching the snow falls - dok tepi tingkap ... tgk cik saljji turun... dan mencair.

Panjang la plak entry kali nie... sorrilah kalau korang pening bc catatan yg bercampur2 ni yer... lps nie tak taulah bila aku blh update blog nie... internet nak disconnect hr ni... kalau ada peluang akan aku update berita terbaru.

Next week InsyaAllah kami akan berada di Malaysia...

Salam.....

4 comments:

dilaOHdila said...

salam maksu
selamat hari raya...
maksu ni nak balik Malaysia dah ke?
alahai maksu...dah lama tak jumpa anees kat cyber
shintek keter yang momma anees beli nih
bestnya.....
Congratulations.........
anees nak jadi kakak dah ka

<< jeff >> said...

>> welcome home...:D

farah amoi said...

gee...
dah balik sini
sila contact yea...
or..leave komen
rasa cam kosong ler plak gee balik
nanti cecepat ler install internet yea gee
gee stay mana...balik mesia ni?

Ayong said...

maksu...congrats! anis dah nak jadi kakak ye...