Sunday, 11 January 2009

Cerita aku ber'pantang'

Two 'mini' mouse
~ bila tgk Aina pakai baju Minnie Mouse, Anis pun nak pakai baju Minnie jugak ~



Masuk hari ni dah tiga minggu tiga hari usia Aina...maknanya selama tu jugaklah aku berpantang. Ada beberapa minggu lagi nak hbskan tempoh pantang nie... huhu...

Bezanya masa aku berpantang 1st baby dulu, serba-serbi kene buat sendiri... minggu pertama ... tak pyh fikir psl makan sbb kengkawan pakat gilir-gilir hantar makanan... lepas seminggu dah start buat kerja2 ringan spt basuh baju (walaupun mesin yg buat)& sidai baju ... lepas minggu kedua dah start msk yg ringan2... minggu ketiga ... kene tinggal berdua dgn baby (masa tu hubby balik M'sia seminggu)... huhu sedihnya....

Berpantang kali kedua ni plak ada beza sket... baby memang aku uruskan sendiri termasuklah mandikan dia... yang lain2 orang buatkan. Makan & basuh baju semua mak aku uruskan. Minggu pertama lepas bersalin tiga kali sehari kene makan nasi. Adui... kalau terus2an mcm ni bukan boleh turun badan... makin naik ada lah... skrg dah msk minggu keempat ni mak aku dah tak strict sgt ler... cm ada sesetengah benda dia tak bagi makan lagi... apa nak buat... ikut jelah... kalau tak ikut kang kene tahan telinga plak dengar mak aku membebel...

Beza nya lagi kali ni ada sesi urut dan bertungku... nak barut perut pun ada tukang ingatkan... dan di samping nak jaga new baby... aku jugak nak kene jaga baby 'besar' yg tengah melasak tu. Ada masanya bila si adik tgh menyusu...si kakak pun sibuk ler mintak susu jugak... kalau aku tgh tukar nappy adik, si kakak pun 'po-po' jugak... alahai....

Oh ya... last week bawak Aina utk test darah dan urine sbb jaundice dia tak hilang lagi. Lepas bbrp hari doktor call yg result test dia positif...maksudnya takde apa2 masalah dr segi klinikal... cuma mungkin sbb Aina ni menyusu badan - sbb tulah jaundice dia lambat hilang. Sampai skrg aku blm start makan jamu lagi... rasanya better tunggu Aina umur sebulanlah...

Lagi satu... selang tiga minggu Aina lahir (8 Jan - one month early)... famili aku dapat sorang lagi ahli baru. My sis in law dah selamat bersalin melalui operation due to high blood presure. Baby dan umminya masih kat hospital, sil dah ok...cuma baby jaundice, skrg tgh buat sesi phototerapy.

Oklah... that's all for now. Anak2 tgh tido...mamanya nak gi makan plak ... seblom mak aku bising baik aku blah. Chio

12 comments:

Siti Rohana said...

hehehe...terbalik lah kiter kak gee...ct baby 1st org buat kan smua...no 2...sendiri buat semua...aisyah...ct dah lama tak timbang...masa umur 1 bulan...4.3 kg...dia jenis panjang..jadi tak nampak tembam macam haris dulu...so..memang nampak haris lagi besar dari aisyah..walaupun aisyah lagi berat..masyaAllah...hehehe

farah amoi said...

hehheheh...
gee...biasa le org tua jaga...pantang je banyak

kalua kita...x tau mana pantang...mana wajid
main terjah je

hehhehe
mesti rindu kat cik abe nun jauh d johor kannnn


re: ntah...nape plak x bole
try masuk lagi yea
farah masuk ok je

gambar dah leh upload kan?
rasa nye broadband -celcom ni problem le

ishamizu said...

salam kak gee..teruja plak dgn citer kak gee ni...yer la pasni izu plak! mcm manala pntg izu nti..zahin pon manja bkn main lg skrg...ngada2 pon ye jgk...tataula adik dia kuar nti mcm mana agaknye dia..tgk anis ngan aina ok aje kn! prob skrg zahin still nk susu badan, bkn ada susu pon! poning kepala pk kn tiap2 hr...huhu...

Puan Gee said...

re :
Siti - 4.3kg?? masyaAllah... 2nd time jaga sendiri...ok lah tu, dah ada pengalaman pertama dulu...takdelah kekok nak buat semua kerja

Farah amoi - mestilah rindu... tak pernah berpisah lelama dgn buah hati... gee try byk kali msk blog farah hr ni... still tak bleh... tubik pic bj putih tu jer

Ishamizu - mula2 ajer annis terkejut tgk mama bf aina...lepas tu dia ok...

wanie said...

best la kali berpantang mak jaga la..tu la masa wanie pantang dulu mak suruh makan nasi 3 kali sehari...mmg tak turun berat la...hehehee

eija28 said...

senanglah mak jaga kak gee....slmt berpantang...anis jelas bila tgk aina pakai minie mouse...sibuk nak pakai gak erk...

Puan Gee said...

re :
wanie - apa nak buat... dok bwh jagaan mak, kene ikut schedule dia la...

eija - biasalah eija... kalau brg dia , mmg adik takde can nak merasa

Fateen said...

rasa2 mana best yg first ke yg second? mesti yg second kan sbb semua mak buatkan, rasa manja tu plak lebihlh skit..

gee punya blood group apa yea? bukan apa masa fateen dulu both kena jaundice yg agak lama.. along dlm sebulan gk baru jaundice nk hilang.. dania pun lebih kurang jer cuma cepat sketlah hilang jaundice tu drp alongnya..

fateen ada terbaca drp artikel perubatan yg blood group ni antara faktor yg melambatkan jaundice tu hilang sekiranya kita bf bb.. mcm my sil yg baru bersalin ari tu, bb dia langsung takde jaundice.. 100% bf gak..

aimi @ kamalina said...

awak kira bertuahla gee dpt mak yg strict bab2 berpantang ni.. bukan apa, utk kebaikan kita juga... ada gak yg sesetengah org yg main bedal je, mkn ikut suka je..tapi tgkla nanti.. umur blm 40, dah mcm2 penyakit, tak larat nak buat itu ini... tu yg kita tak nak.. hehehe..akak ni, both mak & mil mmg kuat bab pantang... tu yg dah terbiasa..

haa... pasal jaundice n... betul tu cakap fateen... ada kaitan gak dgn blood group... kalau darah O, lagi kuat tau.. lambat nak ilang.. tu pasal anak2 akak mesti kena jaundice sebab hubby darah O.. cam adik ipar, both husband & wife darah O, anak dia lama kena jaundice.. tapi tak tahap merbahaya la..cuma lambat nak ilang.. doc yg bgtau pasal darah tu...

lieya_latif said...

tu le beza pantang di perantauan ngan pantang kat kg halaman kan....seronok org jage...boleh la kite rehat betul2.....

kelaka lieya bace anis nak pakai baju minnie sebab nak same ngan adik die.....wah2 pandai jeles ke sayang anis oiiii he he he he

partimejob said...

gee..dah blog ghupanya..dah sampai mesia la yerk..tau2 dah ada kawan dah anis skang...tahniah atas kelahiran baby baru...kena tour la blog gee...hu3..tatau dah ada blog..

Puan Gee said...

re :
fateen - rasanya both pantang ada bestnya... yang 1st dulu best jugak sbb semua hubby yg buat... makan, pakai, masak... boleh manja lebey2 dgn hubby... yg 2nd ni... penjagaan lebih kpd utk badan kitalah... kalau utk baby mmg gee buat sendiri jugak

aimi - dua2 group 'o'... mmg ada dgr jgk psl tu, nurse ada bgtau...so gee dah alert lah psl jaundice utk blood group o ni lmbt nak hilang

lieya - kalau nak rehat kene tunggu dua2 tido... kalau sorang tido sorang berjaga tak bleh rehat jugak lieya

partimejob - trima kasih... nak tour...dipersilakan