Wednesday, 14 January 2009

Dialog harian

Sejak duduk kat kampung ni, kemahiran bercakap Anis makin meningkat... cakap dah makin banyak (walaupun kekadang hanya si mama aje yang faham apa yang dia cakap) ... dan dah pandai guna bahasa kelate (sikit ajer) terutama perkataan yang kat belakangnya ada huruf 'N' macam tangan (jadi tange), makan (make) etc. Kat sini aku nak kongsi antara yang kitorang selalu borak

Dialog 1 ~ Bila tgk mama makan aje mesti kene soal-siasat ;
Anis : Mama makan hape?
Mama : Makan roti
Anis : Sapa beli?
Mama : Papa
Anis : Beli kat mane?
Mama : Beli kat kedai roti


Dialog 2 ~
Selalunya
Anis : Jom adik kita main sama-sama
Mama : Adik tak pandai lagi nak main

Hari ni
Anis : Jom adik kita mandi sama-sama
Mama : Teruk la lepas ni nak bayar bil air ;)


Dialog 3 ~
Mama : Anis nak gi jalan kat mana?
Anis : Tesco
Mama : Nak beli apa?
Anis : Litogen (vitagen lah)


Dialog 4 ~
Mama : Anis nak gi mana?
Anis : Tesco
Mama : Nak buat apa?
Anis : Makan nasi ayam saje-saje


9 comments:

liwaniel said...

bijak nye anis bercakap..mesti seronok layan dia bercakap...

eija28 said...

wah anis petah bercakap skrang erk.....

aimi @ kamalina said...

ooo...anis sebut vitagen - litogen ya.. kalau rafiq & taufiq, diorang panggil - belitagen... kelakar...puas akak dok betulkan, tu gak yg dipanggilnya..

bdk2 dah pandai bercakap ni, syok melayannya.. hehehe...

ishamizu said...

hehehe...litogen yer! zahin pon ske litogen..lps satu, satu dia bukak yg lain..risau plak izu..patu ktrg bli air kotak susu coklat, dok minum tu la plak smpi sembelit2. hehehe...tukar plak air kotak oren drinho...xske, masam!:D hmm...asek mintak air kotak ajer!

SyahNur said...

haha... comeynye anis bercakap...
best borak ngan budak2 yg br nk pandai buat ayat ni, w/pun pelat tp kite mesti nk jugak borak ngan dia

niza et sofia said...

makin rancak lah anak dara ni bercakap.... bagus nya :) Sofia pun masih 2-3 patah perkataan je ayat nya :) Gee, dah habis pantang ke? Tgk Aina makin montel....

Me-Mrs-Mum said...

eh!gee...lama tak jenguk blog gee....sorry ye gee...
dah ada 2 puteri dah ha....cutenyer aina...apa full name dia??sorry kes tak nyempat nak telaah habis blog gee ni...jalan pintas nak tahu...bolehkan??xsempatla gee nak ronda-ronda sini...bz keja skang ni...maklumlerrr....hehe...

anis pun dah banyak soal siasat dia yer...

hada_azman said...

hehe..sama cam alesya jgk,potpet potpet mcm bertih jagung suka benar bertanya itu ini..

iu @ wid.ayu said...

cutee !!!