Friday, 16 January 2009

Kene Tindih

Hari ni aku nak kongsi satu email dr sorang kawan...sumber asal tak diketahui... kes email atas email lah nie... takpelah... yang penting kita nak tau kisah dan fakta yang ada dalamnya ....

Kene tindih @ Sleep Paralysis

Janganlah kite ni selalu tuduh hantu le, jin le....tahyul semua tu.Fenomena kene tindih...kepercayaan dan kebenaran...
just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni....... betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) ....

kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak....aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button....dipanggil reticular activating system RAS.......bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full..kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc....


Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt)
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal....heheh extreme sgt contoh aku ni)
6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu.. Korang lagi hantu sebenornye.........tapi kalau korang yang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti tebakar lak laki..bacalah Alhamdulillah!!!!

12 comments:

farah amoi said...

hahahhahahhah
nak tergelak ngan ayat last tuh
sempat lagi wat lawak !!

gee...
farah penah dpt email ni
and...i believe 99% with the article...

izuan murat said...

Oo br phm..hehee..mmg salu dgr org kene tindih2 ni then skali ngan hantu thingy visual tu..tp izu so far alhamdulillah tak pnh kene..tp hisham mase kt UK salu kene tau..ktrg igt umah tu ada jin la itula..upanya mcm tu eh kak gee, klu ada scientific fact mcm ni, izu percayala..lgpun hisham mmg suka tdo tlentang...sbb tu kot! hehe...
lg satu ayat plg last tu mmg tak bley thn la! lawak tp betul what...:p

aimi @ kamalina said...

hehehehe..lawak ayat yg last tu... tapi akak pernah gak dpt email tu.. so dptla sikit gambaran tentang apa yg diperkatakan..sebab masa sekolah dulu sellau ngat kena tindih..

lieya_latif said...

he he he sempat plak yg tang laki hempap tu hi hi hihi

ermm good info....thank you for sharing.....mane2 yg kurafat tu leh dielakan ....

Me-Mrs-Mum said...

ai dan lagi wat lawak je yer...

tul la tu email tu...ct selalu kena pas balik dari kampung nak start tido,maybe letih & berubah tempat kan....

dilaOHdila said...

gee...
aku selalu kena tindih gee
siap suruh aku bokak mata pulak!!!!
serius betol, aku x tipu
aku cuba pejam mata tapi nampak samar. ada rupa macam TOYOL. ke imiginasi aku ajer tuh?

bawah bantal aku selalu taruk surah.
tidor aku mesti menggoleng
kekadang naik takut lak bila cakap pasal kena hempap ngan setan ni kan (hehehhe)

Fateen said...

Pernah gk kena, mmg takut gk.. tp bila baca artikel gee barulh paham n dpt relate ngan logik.. sbb ikut akalku ini pun mmg payah nk terima benda yg x nampak ni..

tambah plak mmg penakut tu yg prefer saintific explanation ni..hahhaa..

yong said...

lama dah tak kena tindih..

hahahaha kalau laki tindih tu lain citernya kak...hahahhahaa

jeff said...

>> pernah baca pasal ni sebelum ni...
>> mmg dari segi medical science ada sebabnya kena 'tindih' ni berlaku...
>> dan bukannya disebabkan oleh hantu dan yang seangkatan dengannya...

ps : saya akan jawab tag dlm next entry ye...tak sempat nak selesaikan kali ini...:D

eija28 said...

ooo..bagus gak baca artikel nie...pernah gak kena tindih mase baru pindah umah kat putrajaya nie dulu...x leh gerak dan x keluar suara....

CatlinaFly said...

oh rupenye gitu..

partimejob said...

oo baru tau...thanks for the info..tak der la rasa takut dah kalau kena lepas nih..